Francoske štruce s hrustljavo skorjico in mehko sredico

Potrebujemo:

 • 600 g moke
  100 ml mleka
  ½ kocke kvasa
  Žlička sladkorja
  2 žlički soli
  280 ml vode
  5 žlic oljčnega olja
  Mleko za premaz

Priprava:

Za peko čudovitih francoskih štručk sem tokrat preizkusila glineno pekovsko ploščo (klik), ki vašo domačo pečico spremeni v krušno peč. Rezultat tovrstne peke je hrustljava skorjica z mehko sredico.

Najprej pripravimo kvasec, tako da kvas nadrobimo v toplo mleko, dodamo sladkor in žlico moke. Premešamo in pustimo, da se pričnejo tvorit mehurčki in kvasec naraste (približno 10 minut).

Med tem časom v skledo presejemo moko, ki ji dodamo sol. V sredini moke naredimo jamico in vanjo ulijemo pripravljen kvasec (kvasec lahko pripravljamo tudi direktno v moko-pazimo le, da damo sol ob rob posode, saj nam sicer lahko zavre delovanje kvasovk). Dodamo olje in vodo.

Umesimo voljno testo, po potrebi dodajamo malo moke. Testo mesimo 10 minut, da postane prožno, mehko in se ne lepi na podlago. Pustimo da testo vzhaja v posodi, ki jo pokrijemo s krpo in damo na toplo. Vzhajamo 30-40 minut, nato testo ponovno zgnetemo in razdelimo na 3 ali 4 enake dele, ki jih oblikujemo v štručke (dolžine plošče). Odlagamo jih na pomokan papir za peko in pustimo 15 minut, da ponovno vzhajajo.

Peka:

Ploščo za peko pripravimo tako, da jo segrevamo skupaj s pečico (torej hladno ploščo damo v pečico, ki jo nato vklopimo in nastavimo na želeno temperaturo).

Ko pečica doseže temperaturo 200 °C, pustimo ploščo še 15 minut v pečici, da se res dobro segreje. Ploščo damo na dno pečice ali na prvo rešetko (odvisno od pečice). Tako pripravljeno ploščo rahlo pomokamo in nanjo previdno položimo vzhajane štručke, ki jih rustikalno prerežemo (več poševnih zarez ali ena vzdolžna) in premažemo z mlekom.

Ko damo štručke v pečico, temperaturo znižamo na 180 °C. Pečemo toliko časa, da lepo porjavijo in votlo donijo, če potrkamo po dnu. To traja približno 25 minut. Pečene štručke odstranimo iz plošče in pokrijemo s krpo, ter počakamo, da se ohladijo. Pa dober tek 🙂

Glinena plošča za peko se čudovito obnese, saj kruh in pekovski izdelki ohranijo zelo mehko sredico, ter dobijo hrustljavo skorjico. Uporabite jo lahko tudi za peko pice, zavitkov..

Recept je napisala: Urška Gurmanije kar tako (recept)