Sestavine

  • 650g namenske pšenične bele moke
  • 42g svežega kvasa
  • 280ml mlačne vode
  • 100ml kefirja
  • 20g soli
  • 30ml bučnega olja
  • 70g bučnih semen (praženih in mletih)
  • 150g kraške pancete (v rezinah)
  • 250g češnjevega paradižnika
  • 1x čajna žlica mešanice začimb – provansalna zelišča
  • 20ml oljčnega olja

Priprava

1) Kvas razdrobimo, prilijemo 100 ml mlačne vode in

razmešamo, da se razpusti.

2) Moko stresemo v skledo. Dodamo bučna semena, sol in

premešamo.

3) Preostanku vode dodamo kefir in bučno olje.

Premešamo.

4) Suhemu delu prilijemo pripravljeno tekočo mešanico in

kvasni pripravek. Z leseno žlico vmešamo testno gmoto.

Stresemo na delovno površino in vgnetemo prožno kepo

testa. Hlebček testa položimo v pomokano skledo,

pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30

minut, na sobni temperaturi.

5) Vzhajano testo stresemo na pomokano delovno površino,

razvaljamo v obliko kvadrata, debeline pol centimetra.

6) Razvaljano testo obložimo z rezinami kraške pancete

in češnjevim paradižnikom, narezanim na četrtine.

Potrosimo z mešanico začimb.

 

7) Levi in desni rob prepognemo v notranjost do sredine.

Nato spodnji rob prepognemo v notranjost in nato

ponovimo še z zgornjim robom. Robove, kjer se testo

stika stisnemo s prsti, da se zlepi. Pogačo obrnemo. Z

nežnimi pritiski oblikujemo pravokotno obliko, višine

pet centimetrov.

8) Pogačo postavimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo

in pustimo počivati, na sobni temperaturi, 30 minut.

9) Pečico nastavimo na najvišjo temperaturo. Glineno

ploščo postavimo v pečico. Kose pečica segreje na izbrano

temperaturo pustio še 20 minut. Nato pečico nastavimo

na 190 stopinj.

10) Pogačo postavimo na pomokan lopar. Premažemo z

oljčnim oljem. Potrosimo z bučnimi semeni in grobo

mleto soljo.

11) Pogačo stresemo na glineno ploščo. Pečemo 35 minut.

Z loparjem pogačo odstranimo iz pečice in pustimo, da se

ohladi. Narežemo na poljubne kose.

Recept je pripravil: https://www.blazkuha.si/2022/04/bucna-pogaca.html