Sestavine
- 650g namenske pšenične bele moke
- 42g svežega kvasa
- 280ml mlačne vode
- 100ml kefirja
- 20g soli
- 30ml bučnega olja
- 70g bučnih semen (praženih in mletih)
- 150g kraške pancete (v rezinah)
- 250g češnjevega paradižnika
- 1x čajna žlica mešanice začimb – provansalna zelišča
- 20ml oljčnega olja
Priprava
1) Kvas razdrobimo, prilijemo 100 ml mlačne vode in
razmešamo, da se razpusti.
2) Moko stresemo v skledo. Dodamo bučna semena, sol in
premešamo.
3) Preostanku vode dodamo kefir in bučno olje.
Premešamo.
4) Suhemu delu prilijemo pripravljeno tekočo mešanico in
kvasni pripravek. Z leseno žlico vmešamo testno gmoto.
Stresemo na delovno površino in vgnetemo prožno kepo
testa. Hlebček testa položimo v pomokano skledo,
pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30
minut, na sobni temperaturi.
5) Vzhajano testo stresemo na pomokano delovno površino,
razvaljamo v obliko kvadrata, debeline pol centimetra.
6) Razvaljano testo obložimo z rezinami kraške pancete
in češnjevim paradižnikom, narezanim na četrtine.
Potrosimo z mešanico začimb.
7) Levi in desni rob prepognemo v notranjost do sredine.
Nato spodnji rob prepognemo v notranjost in nato
ponovimo še z zgornjim robom. Robove, kjer se testo
stika stisnemo s prsti, da se zlepi. Pogačo obrnemo. Z
nežnimi pritiski oblikujemo pravokotno obliko, višine
pet centimetrov.
8) Pogačo postavimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo
in pustimo počivati, na sobni temperaturi, 30 minut.
9) Pečico nastavimo na najvišjo temperaturo. Glineno
ploščo postavimo v pečico. Kose pečica segreje na izbrano
temperaturo pustio še 20 minut. Nato pečico nastavimo
na 190 stopinj.
10) Pogačo postavimo na pomokan lopar. Premažemo z
oljčnim oljem. Potrosimo z bučnimi semeni in grobo
mleto soljo.
11) Pogačo stresemo na glineno ploščo. Pečemo 35 minut.
Z loparjem pogačo odstranimo iz pečice in pustimo, da se
ohladi. Narežemo na poljubne kose.
Recept je pripravil: https://www.blazkuha.si/2022/04/bucna-pogaca.html