Sestavine

  • 60 dkg pšenične moke
  • 3 dkg kvasa
  • 1 žličko soli
  • 1 žličko sladkorja
  • 3 dcl mlačnega mleka
  • olivno olje za premaz
  • 2 rumenjaka
  • 4 dkg masti
  • 20 dkg ocvirkov
  • 3 čebule
  • malo soli

Pripomočki

Navodila za peko:

  • Pekovsko ploščo položimo v pečico in jo segrejmo dokler pečica ne doseže max temperature ter počakamo še 15 minut, da je plošča zelo vroča in pripravljena na testo;
  • Zdrobljen kvas premešamo s petimi žlicami moke, petimi žlicami mleka in dvema žlicama sladkorja ter pustimo da vzhaja na toplem;
  • Pripravimo testo iz moke, slanega toplega mleka, rumenjakov in kvasa zamesimo testo ter pustimo da vzhaja;
  • Medtem na drobno narežemo čebulo, jo hitro prepražimo na masti in segrejemo ocvirke.
  • Vzhajano testo na tanko razvaljajmo, ter potresemo z ocvirki in čebulo. Potreseno testo postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja;
  • Čebulni kruh položimo (z loparjem) na dobro segreto glineno pekovsko ploščo ter ga premažemo z olivnim oljem;
  • Kruh pečemo 20 min. pri 200°C in nato še 30 min. pri 180°C;
  • Po koncu peke kruh vzamemo iz plošče (ploščo pustimo v pečici);
  • Kruh pokrijemo in pustimo da se ohladi, ploščo pa pustimo v pečici da se počasi ohlaja.

Čas peke: 1 uro

Recept je napisala: Tinka