Sestavine
- 60 dkg pšenične moke
- 3 dkg kvasa
- 1 žličko soli
- 1 žličko sladkorja
- 3 dcl mlačnega mleka
- olivno olje za premaz
- 2 rumenjaka
- 4 dkg masti
- 20 dkg ocvirkov
- 3 čebule
- malo soli
Pripomočki
- kuhinjska tehtnica
- strojček za mešanje
- posoda za testo
- nož
- deska za rezanje
- čopič
- glinena pekovska plošča
- pečica
Navodila za peko:
- Pekovsko ploščo položimo v pečico in jo segrejmo dokler pečica ne doseže max temperature ter počakamo še 15 minut, da je plošča zelo vroča in pripravljena na testo;
- Zdrobljen kvas premešamo s petimi žlicami moke, petimi žlicami mleka in dvema žlicama sladkorja ter pustimo da vzhaja na toplem;
- Pripravimo testo iz moke, slanega toplega mleka, rumenjakov in kvasa zamesimo testo ter pustimo da vzhaja;
- Medtem na drobno narežemo čebulo, jo hitro prepražimo na masti in segrejemo ocvirke.
- Vzhajano testo na tanko razvaljajmo, ter potresemo z ocvirki in čebulo. Potreseno testo postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja;
- Čebulni kruh položimo (z loparjem) na dobro segreto glineno pekovsko ploščo ter ga premažemo z olivnim oljem;
- Kruh pečemo 20 min. pri 200°C in nato še 30 min. pri 180°C;
- Po koncu peke kruh vzamemo iz plošče (ploščo pustimo v pečici);
- Kruh pokrijemo in pustimo da se ohladi, ploščo pa pustimo v pečici da se počasi ohlaja.
Čas peke: 1 uro
Recept je napisala: Tinka