Naši začetki segajo v daljno leto 1950, ko je pečarski mojster, naš stari oče Miha Avguštin, odprl svojo prvo pečarsko delavnico v Komendi. Zato se glinene pekovske plošče izdeluje prav tukaj – pri nas v družinskem podjetju s 65-letno tradicijo. Nahajamo se v Suhadolah pri Komendi, ki je približno 20 km oddaljena od Ljubljane in kjer je doma – glina!

Kje smo dobili idejo o glineni pekovski plošči? Preprosto in spontano. Tako se vedno porodijo najlepše ideje. Ker smo v treh generacijah pečarjev postavili že res veliko krušnih peči (iz gline se izdelujejo tradicionalne pečnice, ki krušno peč sestavljajo v celoto) je nemalokrat že takoj po končanem delu, prijetno zadišalo po sveže pečenem hlebcu domačega kruha. Ker pa si veliko ljudi prostorsko ne more privoščiti velike krušne peči, želi pa vseeno krušno peko – smo izdelali ploščo.

Glavno surovino glino pridobivamo ročno in po tradicionalnem postopku. Zakaj je glina drugačna? Zato ker je prav ta – naša glina – znana po celi Sloveniji tudi zaradi zdravilnih lastnosti. Najdemo jo v vseh zdraviliščih, kozmetičnih salonih in naravnih trgovinah ter jo lahko uporabljamo za pitje, obloge, kopeli in maske.

Z glineno pekovsko ploščo se združi tradicija in izkušnje pečarjev ter zdravilnost naravne gline.

In tako je nastala glinena pekovska plošča. Narejena iz gline. Uporabna v vsaki električni pečici in v vsakem gospodinjstvu. Narejena zato, da se pečico spremeni v krušno peč. Narejena za peko krušne pice in domačega kruha. Narejena ročno in z veliko spoštovanja do tradicije.

Glinena pekovska plošča je izdelana le iz gline. Ne dodajamo industrijskih mas, dodatkov in glazure, ampak samo ročno nakopano slovensko glino, ki jo izkopljemo in obdelamo na tradicionalnem način ter zapečemo v pečeh na 1000 stopinjah. Naredimo jo s pomočjo 65-letnih izkušenj, v katere ji dodamo kanček modernih trendov. Posolimo pa jo z družinsko ljubeznijo.

Odzivi uporabnikov naše glinene pekovske plošče potrjujejo da se v vsaki čuti – naša zgodba in naša tradicija.

Na spletni strani smo želeli objaviti le prave in preizkušene recepte. Zato je veliko receptov ljudi, ki se profesionalno in ljubiteljsko ukvarjajo s peko. Veliko je receptov, kjer se skriva navdušenje. In veseli smo prav vsakega novega, zato nam pišite na trgovina@plosca.si ali pa nam sledite na družabnih omrežjih (Instagram in Facebook). Spoznajmo se! 🙂