Sestavine:

  • 60 dkg pšenične moke
  • 2 dkg kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 0,5 l vode
  • olivno olje za premaz

Katere pripomočke potrebuješ:

  • kuhinjska tehtnica
  • strojček za mešanje
  • posoda za testo
  • čopič
  • glinena pekovska plošča
  • pečica 
  • štedilnik

Navodila za peko:

  • kvas zdrobiš v decilitru mlačne vode, kateri je bil dodan sladkor
  • v mlačni vodi (posebej) razstopiš sol. V skledo streseš moko, narediš jamico na sredini, in vanjo počasi prilivaš slano mlačno vodo in nazadnje dodaš kvas. Po potrebi dodajaš še moko (nikoli vode), da dobiš rahlo testo. Dobro ga zgneti, pokrij s prtičem, in pusti, da na toplem vzhaja približno 1 uro.
  • vzhajano testo še enkrat pregneti in ga oblikuj v hlebec. Hlebec nato položi na pomokan prtiček v pehar (ali skledo), ter pokrij s prtičem.
  • dobro vzhajan hlebec zvrni na dobro segreto glineno pekovsko ploščo v pečico. Z nožem naredi zareze, ga premaži z olivnim oljem in peči v vroči pečici 20 minut pri 210°C in nato še 30 minut pri 180°C.

Čas peke: 1h
Avtor: Tinka