Sestavine
- 1 kg moke TIP-a 400 ali 500
- 4 dag svežega kvasa
- 5,5 dcl vode
- 5 dag sladkorja
- 1dcl olja
- 1,5 dag soli
- 1 jajce za premaz pred peko
- Semena po izbiri
Pripomočki
- kuhinjska tehtnica
- strojček za mešanje
- posoda za testo
- nož
- deska za rezanje
- čopič
- glinena pekovska plošča
- pečica
Navodila za peko:
- Pekovsko ploščo položimo v pečico in jo segrejmo dokler pečica ne doseže max temperature ter počakamo še 15 minut, da je plošča zelo vroča in pripravljena na testo;
- Polovico moke presejemo, dodamo kvas, sladkor in vodo, ki naj ima temperaturo 30 oziroma 40 °C;
- zamešamo kratko kvasno nastavek, ki naj naraste za enkrat.
- Dodamo preostalo moko, maščobo in sol, ter umašamo srednje trdo- gladko testo. Testo naj počiva 10-20 minut;
- Nato ga razdelimo na 5-10 dag težke koščke, ki jih oblikuj v kepe;
- Odlagamo jih na malo pomokan prtič in jih takoj po celotni površini namažemo z oljem;
- Na koncu jih namažemo še s stepenim jajcem, jih posujemo s semeni ter jih pustimo še malo vzhajati;
- Skupaj s peki papirjem jih položimo na vročo pekovsko ploščo in pečico ogreto na 220 °C, za prvih 10 minut. Potem temperaturo zmanjšamo na 190° C in izpod žemljic odstranimo peki papir ter jih pečemo še 10 minut, da dobijo zlato rumeno barvo.
- Po koncu peke žemljice vzamemo iz plošče (ploščo pustimo v pečici da se počasi ohladi);
- žemljice pokrijemo in pustimo da se ohladijo.
Čas peke: 1 uro
Recept je napisala: Tinka