Sestavine

  • 1 kg moke TIP-a 400 ali 500
  • 4 dag svežega kvasa
  • 5,5 dcl vode
  • 5 dag sladkorja
  • 1dcl olja
  • 1,5 dag soli
  • 1 jajce za premaz pred peko
  • Semena po izbiri

Pripomočki

  • kuhinjska tehtnica
  • strojček za mešanje
  • posoda za testo
  • nož
  • deska za rezanje
  • čopič
  • glinena pekovska plošča
  • pečica

Navodila za peko:

  • Pekovsko ploščo položimo v pečico in jo segrejmo dokler pečica ne doseže max temperature ter počakamo še 15 minut, da je plošča zelo vroča in pripravljena na testo;
  • Polovico moke presejemo, dodamo kvas, sladkor in vodo, ki naj ima temperaturo 30 oziroma 40 °C;
  • zamešamo kratko kvasno nastavek, ki naj naraste za enkrat.
  • Dodamo preostalo moko, maščobo in sol, ter umašamo srednje trdo- gladko testo. Testo naj počiva 10-20 minut;
  • Nato ga razdelimo na 5-10 dag težke koščke, ki jih oblikuj v kepe;
  • Odlagamo jih na malo pomokan prtič in jih takoj po celotni površini namažemo z oljem;
  • Na koncu jih namažemo še s stepenim jajcem, jih posujemo s semeni ter jih pustimo še malo vzhajati;
  • Skupaj s peki papirjem jih položimo na vročo pekovsko ploščo in pečico ogreto na 220 °C, za prvih 10 minut. Potem temperaturo zmanjšamo na 190° C in izpod žemljic odstranimo peki papir ter jih pečemo še 10 minut, da dobijo zlato rumeno barvo.
  • Po koncu peke žemljice vzamemo iz plošče (ploščo pustimo v pečici da se počasi ohladi);
  • žemljice pokrijemo in pustimo da se ohladijo.

Čas peke: 1 uro

Recept je napisala: Tinka