Rženec brez kvasa – “220 STOPINJ POŠEVNO”

Sestavine za rženec s starterjem (droži na hitro):

  • aktivni starter iz 5 žlic ržene moke
  • 150 g ržene moke
  • 350 g polnozrnate pirine moke
  • 1 dobra žlička soli
  • cca 2,2 dcl tople vode

Sestavine za rženec s suhim brezkvasnim nastavkom:

  • Suhi brezkvasni nastavek v velikosti jajca (120 -150 g)
  • 150 g ržene moke
  • 350 g polnozrnate pirine moke
  • 1 dobra žlička soli
  • cca 3,5 dcl tople vode

Navodila za peko:

Moko solimo, premešamo in dodamo starter in toplo vodo. Omesimo testo. Vodo dolivamo postopoma. Vse moke niso enako mokre.

Omesimo testo, ki je po strukturi enako običajnemu testu in se mora odlepiti od posode. Če smo dodali preveč vode in se testo zelo lepi, enostavno dodamo še malo moke. Ne kompliciramo, ker naše babice niso imele tehtnice. Uporabimo roke in oči.

Posodo v kateri bomo pekli kruh posipamo z moko in testo v njej pokrijemo. Pustimo ga vzhajati. Ker sem jaz testo omesila zjutraj pred službo, je moje testo na toplem počasi vzhajalo 7 ur, dokler nisem prišla domov. Sicer se je na testu naredila skorjica, ampak nič zato, ker ga itak več ne bomo mesili. Vzhajamo ga lahko tudi manj, če so bakterije dovolj aktivne ali več, če testu ni bilo toplo.

Če nimamo časa speči kruh, vzhajano testo shranimo v hladilniku. Lahko čez noč. Zjutraj testo vzamemo iz hladilnika in ga pustim na toplem (topel radiatorje super) vzhajati cca 5-7 ur, da se “bakterije” spet aktivirajo in naredijo svoje.

Če uporabimo suhi brezkvasni nastavek, le-tega najprej v topli vodi dobro zdrobimo, dodamo 1 žlico ržene moke, premešamo in pustimo na toplem, da se naredi kvasec oz. zadeva speni. To zna trajati nekaj ur (5-7) odvisno od toplote in aktivnosti kvasov, moke. Kvasec potem enostavno vmešamo k ostalim sestavinam in omesimo testo, ki naj vzhaja kakšnih 1,5-2 uri.

Posoda, kjer bo testo vzhajalo, naj ne bo prevelika (kolač bo prenizek, ker se bo testo razlezlo).

Del vzhajanega testa (za cca velikosti enega jajca) si shranimo oz. posušimo (nov suhi brezkvasni nastavek) za naslednjo peko kruha, da nam ne bo potrebno več delati starterja.

V pečico položimo lonček z vodo in pečico  segrejemo na 240 stopinj. Jaz imamo glineno krušno ploščo, zato pečico segrevam cca 20 minut, da se plošča res dobro segreje, kar je zelo pomembno za lepo skorjico. Po plošči potresemo koruzni zdrob in nanj položimo vzhajano testo. Temperaturo zmanjšamo na 220 stopinj.

Kruh pečemo cca 45 minut do ene ure. Odvisno od velikosti oz. debeline kolača. Kruh je pečen, ko votlo zadoni, če po njem potrkamo.

Pečen kruh zavijemo v krpo in mu pustimo čas, da se lepo počasi ohladi.

Kruh je rahel, s hrustljavo skorjo in zelo okusen, se ne drobi. Po okusu spominja na babičinega.

Avtor: Urška – BLOG 220 stopinj poševno (Recept)