Pufetke – mini puhaste bombetke – 220 stopinj poševno

Sestavine za 24 pufetk:

  • 200 g bele moke
  • 100 g črne moke
  • 1/2 vrečke suhega kvasa (ali 1/4 kocke svežega kvasa)
  • cca 2,2 dcl vroče vode
  • 1/2 žličke soli
  • ščep sladkorja
  • 1 beljak
  • začimbe (ali semena)
  • grobo mleta Piranska sol
  • olivno olje

Navodila:

Moko presejemo v posodo, dodamo suhi kvas, sol in sladkor, in suhe sestavine premešamo. Dodamo vročo vodo (ne vrelo) in z mešalnikom maso mešamo približno 20 minut, dokler se ta ne začne svetiti oz. se aktivira gluten. Masa je lepljiva in se ne odlepi od posode.

Če delamo s svežim kvasom, naredimo najprej kvasec in ko je ta aktiviran, ga dodamo suhim sestavinam in omesimo testo.

Testo nič ne vzhajamo! Iz testa oblikujemo majhne kroglice, velike približne kot malo večji oreh in jih odlagamo na pekač obložen s papirjem za peko, katerega smo prej pomokali.

Če bomo pufetke pekli na krušni plošči, damo papir za peko na kakšno leseno desko ali narobe obrnjen pekač. Zakaj? Ker bo tako veliko lažje pufetke potegniti v pečico, saj jih moramo čim manj premikati, da ostane v njih čim več zraka za polno luknjic. Luknje namreč ne redijo, ne? :))

Testo se zeloooo lepi in če si ne bomo naoljili rok, bo oblikovanje kroglic misija nemogoče. Oblikujemo kroglico in jo kar nekaj časa grobo valjamo med rokami, da se testo tudi znotraj lepo oblikuje. Glede na izkušnje, je oljenje rok potrebno ponoviti najmanj na vsake tri kroglice.

Predlagam, da pekač standardne velikosti, ne damo več kot 3 x 4 kroglic.

In zdaj najpomembnejši del. Kroglice pustimo vzhajati vsaj dve uri, še boljše tri, da se te napihnejo in postanejo lahke kot balonček. Niti slučajno jih ne premikamo ali se jih dotikamo, ker se bodo sesule. Na kroglicah se mora narediti suha kožica pod katero se vidi rahlost testa, polna zraka.

Na tej fotografiji so lepo vidni zračni mehurčki (sive pikice) pod skorjico.

Tik pred odhodom v pečico, ko je kožica dovolj suha, da bo prenesla težo začimb, jo premažemo z raztepenim beljakom. Bodimo zelooo nežni, da se kroglice ne sesujejo. Po beljaku potresemo začimbe in grobo mleto sol. Sol je zakon na teh pufetkah, saj ti v ustih da občutek, da ješ slane palčke. Ne moreš nehati.

V pečico damo posodo z vodo in pečico segrejemo na 220 stopinj. Pekač s pufetkami nežno prestavimo v pečico in jih pečemo 8-10 minut (odvisno od pečice).

Pečene pufetke pokrijemo s krpo in jih pustimo, da se počasi ohladijo. Tako bodo znotraj lepo mehke.

Poskusite se vzdržati, da se ohladijo. :))

Pufetke so zadovoljivo mehke tudi na drugi dan – kot so pač to vse žemlje. Najboljše so itak prvi dan. Če jih pogrejemo v mikrovalovki ali v topli pečici zavite v alufolijo, jih spet za nekaj časa obudimo v stanje prvega dne.

Nadevajmo jih s klobasami, salamami, burgerji, siri, namazi, omakami, zelenjavo, ali popečenim sadjem in naj se zabava začne!

Za kakšne konkretne burgerje, lahko naredimo tudi malo večje kepe, ki jih sploščimo  – prišla bo odlična lepinja z veliiiiko luknjami.

Avtor: Urška – BLOG 220 stopinj poševno (Recept)