Sestavine

  • 60 dag bele moke
  • kvasec: 3/4 dag kvasa, 1/2 dcl toplega mleka, 1/2 žličke sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 5 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 4,5 dcl toplega mleka
  • 5 dag masla

Pripomočki

  • kuhinjska tehtnica
  • sito za moko
  • strojček za mešanje
  • posoda za testo
  • lopatica za mazanje
  • čopič
  • pekovska plošča
  • pečica
  • štedilnik

Navodila za peko:

  1. Mesenje in gnetenje orehove potice:

Moko presejemo v skledo, zato da se prezrači. Naredimo jamico in vanjo vlijemo v sladkanem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo da 2 minuti vzhaja.

V moko ob strani dodamo sol, rumenjake, sladkor, rum in počasi prilivamo mleko ter zamesimo testo. K mesenju počasi dodajamo vse sestavine. Pazimo da sol in kvas na začetku ne prideta skupaj. Ko dobimo določeno gostoto testa ( malo mehkejše kot za mlečni kruh ) dodamo toplo maslo in gnetemo (lahko z mešalnikom) toliko časa, da postane testo gladko.

Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan prt, okrog in okrog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo.

  1. Orehova potica in mazanje:

Če testo debelo zvaljamo, ga tudi debelo namažemo z nadevom, če pa ga tanko zvaljamo, ga tanko namažemo. Pazimo da je testo ob robu, kjer začnemo zvijati, lepo namazano. Ko testo namažemo, potico kar se da tesno zvijemo.  S tanko pletilko jo napikamo in pokrito pustimo vzhajati. Potica hitreje vzhaja, če jo namažemo s toplim nadevom, vendar naj temperatura nadeva ne presega temperature testa.

  1. Orehova potica in pečenje:

Vzhajano potico namažemo z jajcem in jo daj v pečico. Na začetku jo pečemo pri 220 °C. Ko zarumeni, pa temperaturo znižamo na 180 °C. Pečemo jo eno uro. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnimo na desko. Pokrijmo jo s prtom, da se počasi ohlaja.

  1. Orehov nadev:

POTREBUJEMO:

  • 40 dag mletih orehov
  • 2 žlici drobtin
  • 20 dkg sladkorja
  • 6 dag mlete kave
  • 2,5 dcl vrelega mleka
  • 3 rumenjake
  • sneg dveh beljakov
  • limonina lupinica
  • nožev vrh klinčkov
  • žlička cimeta
  • 1 žlica ruma

Navodila za peko:

Orehe zmešamo z drobtinami, sladkorjem in stopljenim maslom, limonino lupino, klinčki in cimetom. Prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev gost in pustimo pokritega pol ure. Preden namažemo potico, vmešamo v nadev rumenjake, rum in trd beljakov sneg.

POMEMBNO!

Vse sestavine za vzhajano testo morajo biti tople.

Recept je napisala: Tinka