Sestavine
- 60 dag bele moke
- kvasec: 3/4 dag kvasa, 1/2 dcl toplega mleka, 1/2 žličke sladkorja
- 1 žlička soli
- 2 rumenjaka
- 5 dag sladkorja
- 2 žlici ruma
- 4,5 dcl toplega mleka
- 5 dag masla
Pripomočki
- kuhinjska tehtnica
- sito za moko
- strojček za mešanje
- posoda za testo
- lopatica za mazanje
- čopič
- pekovska plošča
- pečica
- štedilnik
Navodila za peko:
- Mesenje in gnetenje orehove potice:
Moko presejemo v skledo, zato da se prezrači. Naredimo jamico in vanjo vlijemo v sladkanem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo da 2 minuti vzhaja.
V moko ob strani dodamo sol, rumenjake, sladkor, rum in počasi prilivamo mleko ter zamesimo testo. K mesenju počasi dodajamo vse sestavine. Pazimo da sol in kvas na začetku ne prideta skupaj. Ko dobimo določeno gostoto testa ( malo mehkejše kot za mlečni kruh ) dodamo toplo maslo in gnetemo (lahko z mešalnikom) toliko časa, da postane testo gladko.
Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan prt, okrog in okrog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo.
- Orehova potica in mazanje:
Če testo debelo zvaljamo, ga tudi debelo namažemo z nadevom, če pa ga tanko zvaljamo, ga tanko namažemo. Pazimo da je testo ob robu, kjer začnemo zvijati, lepo namazano. Ko testo namažemo, potico kar se da tesno zvijemo. S tanko pletilko jo napikamo in pokrito pustimo vzhajati. Potica hitreje vzhaja, če jo namažemo s toplim nadevom, vendar naj temperatura nadeva ne presega temperature testa.
- Orehova potica in pečenje:
Vzhajano potico namažemo z jajcem in jo daj v pečico. Na začetku jo pečemo pri 220 °C. Ko zarumeni, pa temperaturo znižamo na 180 °C. Pečemo jo eno uro. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnimo na desko. Pokrijmo jo s prtom, da se počasi ohlaja.
- Orehov nadev:
POTREBUJEMO:
- 40 dag mletih orehov
- 2 žlici drobtin
- 20 dkg sladkorja
- 6 dag mlete kave
- 2,5 dcl vrelega mleka
- 3 rumenjake
- sneg dveh beljakov
- limonina lupinica
- nožev vrh klinčkov
- žlička cimeta
- 1 žlica ruma
Navodila za peko:
Orehe zmešamo z drobtinami, sladkorjem in stopljenim maslom, limonino lupino, klinčki in cimetom. Prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev gost in pustimo pokritega pol ure. Preden namažemo potico, vmešamo v nadev rumenjake, rum in trd beljakov sneg.
POMEMBNO!
Vse sestavine za vzhajano testo morajo biti tople.
Recept je napisala: Tinka