MAKOVKA – “220 STOPINJ POŠEVNO”

Sestavine:

  • 300 g bele moke
  • cca 1,20 dcl toplega mleka
  • 1/4 kocke kvasa
  • 1 jajce
  • pol žličke soli
  • 1 žlička sladkorja
  • makova semena za posip

Pripomočki:

  • Posoda
  • Pečica
  • Glinena pekovska plošča
  • Kuhinjska tehtnica

Navodila:

Moko presejemo v skledo, naredimo jamico in vanjo vlijemo toplo mleko. Toplo, ne vroče! V mleko nadrobimo kvas, dodamo sladkor in počakamo, da se naredi kvasec.

Ob strani dodamo v moko sol.

Ko je kvasec narejen, dodamo beljak in omesimo mehko testo. Ker so moke različno mokre, jajca različno velika, po potrebi dodamo še malo moke oz. toplega mleka. Testo mora biti mehko, elastično in se mora po kakšnih 10 minutah gnetenja odlepiti od posode.

Testo pustimo, da vzhaja približno pol ure. Odvisno od temperature v prostoru. Masa mora narasti vsaj za trikrat.

Vzhajano testo nežno pregnetemo, razdelimo na 3 enake dele in ga nežno posvajlkamo kot kaže zgoraj slika. Konci naj bodo tanjši, sredina debelejša.

Spletemo pletenico in jo pustimo vzhajati nekje pol ure. Vzhajano premažemo z raztepenim rumenjakom in jo na gosto posipamo z makom v zrnih.

Pletenico pečemo v že ogreti pečici. Jaz v pečico vstavim najprej pekovsko glineno ploščo, jo dobro ogrejem na 200 stopinj, pomokam, vstavim bodoči kruh in nato nekje po petih minutah zmanjšam temperaturo pečice na 180 stopinj. Pletenico pečemo cca pol ure.

Makovka je pečena, ko votlo zadoni, če potrkamo po njej. Pečeno makovko damo na mrežico, jo pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladi.

Avtor: Urška – BLOG : “220 stopinj poševno ( RECEPT) “