Velikokrat dobimo vprašanja, glede uporabe glinene pekovske plošče, zato smo se odločili na to temo napisati blog. V tem zapisu boste našli popolnoma vse informacije, ki jih potrebujete, preden se odločite za nakup naše plošče.

Glinena pekovska plošča je narejena na podlagi 65 letne tradicije pečarstva Avguštin iz Komende. Je unikaten in naraven, ročno izdelan, 100% slovenski produkt. Narejena iz zdravilne gline, namenjena pa je peki v domači pečici, v kateri ustvari pogoje prave krušne peke.

Kaj morem vedeti preden se odločim za nakup?

  • ­ Pregreje se bistveno hitreje kot šamotna plošča
  • ­ Med peko ohranja enakomerno temperaturo
  • ­ Jedi na plošči imajo bogatejši in polnejši okus
  • ­ Naročite jo lahko po meri vaše pečice
  • ­ Je najcenejši način peke v krušnih pogojih

Kako plošča deluje in kako jo uporabljati?

Odvečna vlaga iz testa se prenese na glineno pekovsko ploščo, ki jo zaradi naravnih materialov lepo absorbira. Po drugi strani pa se vročina iz glinene pekovske plošče neposredno prenese na testo in ustvari čudovito hrustljavo skorjo ter vrhunsko in enakomerno peko!

Navodila za uporabo:

1) Najprej se moremo prepričati, če je vaša pečica standardne velikosti 36x38cm ali dimenzije kaj odstopajo (v tem primeru naročimo ploščo po meri).

2) Ploščo nato položimo na rešetke tako, kot bi na rešetke položili posodo. Za kruh naj bo na najnižji rešetki, za pice pa na srednji.

3) Pečico skupaj z ploščo vklopimo na maksimalno temperaturo. Ko pečica to doseže, jo pustimo na tej temperaturi še vsaj 15 min.

4) Naše dobrote položimo na pečico in tako se čarovnija začne. Pečice med peko ne ugašamo!

5) Vroča glinena plošča se more v pečici ohladiti, zato jo po peki kar nekaj časa pustimo v njej.

6) Hladno ploščo lahko očistimo z gobico in vodo, brez uporabe detergentov.

7) Najbolje je, da jo hranimo kar v pečici in nanjo ne nalagamo težkih stvari.

Glinena pekovska plošča je nepogrešljiv pripomoček v domačih kuhinjah ogromno kuharjev in pekov. Od začetka do konca je narejena pri nas – v Sloveniji. Z nakupom boste tako podprli slovensko kulturo, sebi pa privoščili nadgradnjo okusov domače kuhinje.