Poleg izbire ustrezne plošče za peko, je pomemben pripomoček vsakega domačega peka tudi lopar. Loparji za peko so pripomočki, ki se uporabljajo za pobiranje pic in ostalih pekovskih izdelkov iz delovne površine in njihovo vstavljanje v in iz pečice. Poznamo različne loparje, glede na material, obliko in velikost, ki zadovoljujejo različne zahteve in potrebe.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri ustreznega loparja.

 

Inox ali leseni lopar?


V praksi dva najbolj pogosta in najbolj uveljavljena loparja. Njuna namembnost je v osnovi ista, saj oba služita kot pripomoček za vstavljanje pizze v pečico, pa vendarle imata kar nekaj različnih karakteristik, ki lahko odločilno vplivajo na izbiro.

Inox lopar

Inox lopar je zelo tanek, lahek in priročen. Narejen je iz nerjavečega jekla, kar mu daje v primerjavi z lesenimi bistveno daljšo življenjsko dobo. Uporablja se za polnjenje in praznjenje kuhinjske pečice pri peki kruha, pizze ipd.

Zaradi svoje materiala pizze in ostale dobrote na njem odlično drsijo.

Material: Inox (nerjaveče jeklo)

Velikost: 31 x 42 cm

Debelina: 2 mm

Teža: cca. 0,5 kg

Leseni lopar

Leseni lopar nam služi za polnjenje in praznjenje pečice pri peki kruha, pice in drugih peciv. Izdelan je iz kakovostnega posušenega lesa listavcev. Površina je naravna brez površinske obdelave z laki ali olji.

V primerjavi z inox loparjem ima dodatno namembnost, saj ga lahko uporabimo tudi kot dekorativno ploščo, ko je naša pizza ali kruh že pečen.

Material: Posušen les listavcev

Velikost: 55 x 29 cm

Debelina: 10 mm

Teža: cca. 0,9 kg

Kateri lopar je torej boljši?


Leseni lopar: les je domač material, ki ima prepričljivo boljši izgled. Lahko ga uporabimo tudi kot pripomoček za prezentacijo hrane na rustikalen način. Lopar je nekoliko težji in večji, pri uporabe je nanj potrebno bistveno bolj paziti, saj se znaki uporabe vidijo hitro.

Inox lopar: nerjaveče jeklo daje loparju daljšo življenjsko dobo, pizza ali kruh pa po njem drsi „kot po maslu“. Je nekoliko bolj okreten, vendar estetsko majn dovršen. Čiščenje in hramba je enostavnejša.

Izbira je tako odvisna od vaših preferenc in želja, oba loparja pa vam bosta omogočila, da bo domača peka še boljša!