Orehova potica

Sestavine

  • 60 dag bele moke
  • kvasec: 3/4 dag kvasa, 1/2 dcl toplega mleka, 1/2 žličke sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 5 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 4,5 dcl toplega mleka
  • 5 dag masla

Pripomočki

  • kuhinjska tehtnica
  • sito za moko
  • strojček za mešanje
  • posoda za testo
  • lopatica za mazanje
  • čopič
  • pekovska plošča
  • pečica
  • štedilnik

Navodila za peko:

  1. Mesenje in gnetenje orehove potice:

Moko presejemo v skledo, zato da se prezrači. Naredimo jamico in vanjo vlijemo v sladkanem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo da 2 minuti vzhaja.

V moko ob strani dodamo sol, rumenjake, sladkor, rum in počasi prilivamo mleko ter zamesimo testo. K mesenju počasi dodajamo vse sestavine. Pazimo da sol in kvas na začetku ne prideta skupaj. Ko dobimo določeno gostoto testa ( malo mehkejše kot za mlečni kruh ) dodamo toplo maslo in gnetemo (lahko z mešalnikom) toliko časa, da postane testo gladko.

Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan prt, okrog in okrog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo.

  1. Orehova potica in mazanje:

Če testo debelo zvaljamo, ga tudi debelo namažemo z nadevom, če pa ga tanko zvaljamo, ga tanko namažemo. Pazimo da je testo ob robu, kjer začnemo zvijati, lepo namazano. Ko testo namažemo, potico kar se da tesno zvijemo. Položimo jo na glineno pekovsko ploščo. S tanko pletilko jo napikamo in pustimo vzhajati. Potica hitreje vzhaja, če jo namažemo s toplim nadevom, vendar naj temperatura nadeva ne presega temperature testa.

  1. Orehova potica in pečenje:

Vzhajano potico namažemo z jajcem in jo daj v pečico. Na začetku jo pečemo pri 220 °C. Ko zarumeni, pa temperaturo znižamo na 180 °C. Pečemo jo eno uro. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnimo na desko. Pokrijmo jo s prtom, da se počasi ohlaja.

  1. Orehov nadev:

POTREBUJEMO:

  • 40 dag mletih orehov
  • 2 žlici drobtin
  • 20 dkg sladkorja
  • 6 dag mlete kave
  • 2,5 dcl vrelega mleka
  • 3 rumenjake
  • sneg dveh beljakov
  • limonina lupinica
  • nožev vrh klinčkov
  • žlička cimeta
  • 1 žlica ruma

Navodila za peko:

Orehe zmešamo z drobtinami, sladkorjem in stopljenim maslom, limonino lupino, klinčki in cimetom. Prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev gost in pustimo pokritega pol ure. Preden namažemo potico, vmešamo v nadev rumenjake, rum in trd beljakov sneg.

POMEMBNO!

Vse sestavine za vzhajano testo morajo biti tople.

Recept je napisala: Tinka

×


Hej, potrebujete pomoč
 

Tel: 041 / 203 - 961

Mail: info@plosca.si

 

lp, Tina